7 Ekim 2014 Salı

Okul Öncesi Dönemde Cinselliği Konuşmak


            Kişiliğin temellerinin atıldığı okul öncesi dönemde, çocukların cinsel gelişim ve eğitimleri önem kazanmaktadır. Tıpkı diğer alanlar gibi, cinsel gelişimi de, çocuk gelişiminin doğal bir parçası olarak görmek gerekir. 2 ile 5 yaş arasındaki okul öncesi çocuklarının cinsel farkındalıkları yüksektir. Bu yaşlar, çocukların kendi bedenlerini keşfetmeye, kız ve erkek bedeni arasındaki farkları tanımaya, tuvalet kontrolünü kazanmaya ve “ben nereden geldim?” sorusunu sormaya başladıkları bir dönemdir.

Çocukların bu dönemde gösterdikleri cinsel içerikli davranışlar ve sordukları sorular karşısında ebeveynlerin genellikle rahatsız olduklarını ve bir sorun olduğunu düşündüklerini görmekteyiz. Oysa ki, tüm bunlar okul öncesi dönemi çocuklarının normal gelişiminin birer parçası olarak algılanmalı ve bu doğrultuda davranılmalıdır.

Çocuklar, cinsellik ile ilgi sorular sormaya başladıklarında, anne babalar bu konu ile ilgili çocukları ile konuşmalıdırlar. Peki ama, pek çok ebeveyn için şaşırtıcı ve bilinmez gelen bu konuşmada nelere dikkat etmek gerekir?

ü  Çocukların soruları basit ama dürüst bir şekilde, anlayabilecekleri kısa cümleler ile cevaplandırılmalıdır.

ü  Öncelikle çocuğun sorusunu iyi anlamak, ve yalnızca o soruyu cevaplandırmak, gereksiz detaylı açıklamalardan kaçınmak gerekir. Eğer çocuğun sorusu çok net değilse, “tam olarak neyi merak ediyorsun?” gibi bir soru yönelterek yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmış oluruz.

ü  Çocukla konuşurken, sakin ve kalabalık olmayan bir ortam tercih edilmelidir. Yüksek ses, kalabalık ve sürekli hareket hali bu yaştaki çocukların dikkatlerinin kolayca dağılmasına neden olabilir.

ü  Cinsellik ile ilgili konuşurken ses tonumuzun ve vücut dilimizin doğal olmasına dikkat ederek, her zamanki konuşma tarzımız ile çocuğa yaklaşmamız daha uygun olacaktır. Kısık sesle, sürekli duraksayarak, gözlerimizi çocuktan kaçırarak, o esnada başka işle de meşkul olarak, çocuğa bu konunun utanılacak, konuşulmaması gereken, onaylanmayan bir konu olduğuna dair yanlış mesajlar verilmemelidir.

ü  Çocuğun merakını küçümseyerek, gülerek veya endişeli bir biçimde karşılamamak gerekir. Sorularına en doğru ve güvenilir cevapları alacağı kaynaklar her zaman anne ve babası olmalıdır. Bu noktada karşılaştığımız cinsel içerikli bir soruyu “Senin yaşındayken ben de bunu merak etmiştim. O halde sana bu konuyu anlatayım..” şeklinde bir giriş cümlesi ile başlayarak kısa bir açıklama yapılması uygun olacaktır.

ü  Okul öncesi dönem çocukları ile konuşurken pek çok yetişkinin, cinsel organlar için komik, sevimli gelebilecek, farklı takma isimler kullandıkları görülmektedir. Halbu ki, çocuklar tüm diğer vücut parçaları gibi, cinsel organlarının da isimlerini doğru bir şekilde öğrenip kullanmalıdırlar.


Okul öncesi dönem çocuklarının cinsellik ile ilgili en çok merak ettikleri sorular ve cevapları:

Kızların vücutları neden erkeklerden farklı?
Kızlar ve erkeklerin vücutlarının büyük bir kısmı birbirine çok benzer. Sadece bazı kısımları farklıdır. Erkeklerin penisleri vardır. Kızların ise penisleri yoktur. Onun yerine, büyüdüklerinde anne olmalarını sağlayacak vajinaları vardır.

Bebekler nereden gelirler?
Bebekler, doğmaya hazır olana kadar annelerinin karnında büyür ve gelişirler.

Bebekler annelerinin içinde nerede yaşarlar?
Yalnızca bebekler için oluşmuş özel bir kesede (yuvada) yaşarlar.

Bebek annesinin karnına nasıl girer peki?
Babanın vücudundan çıkan küçük bir sperm, annenin vücudundaki bir yumurtayla buluşur. İkisi birleştiği zaman bebek oluşur ve annesinin karnında büyür.

Bebek annesinin karnından nasıl çıkıyor?
Annelerinin bacaklarının arasında, bebeğin dışarı çıkabilmesi için oluşmuş özel bir delikten çıkarlar.

Erkeklerin neden bebekleri olmaz?
Çünkü, erkeklerin vücutları kadınlarınkinden farklıdır. Erkek vücudunda, bebeğin oluşması ve yaşaması için uygun bir yuva yoktur.

 

 

 

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder